Video: Productontwikkelaar Voedingsindustrie

Als productontwikkelaar in de voedselindustrie ben je werkzaam in de voedingsbranche. Jij houdt je voornamelijk bezig met... het ontwikkelen van nieuwe en het verbeteren van bestaande producten. De verbetering van smaak en vorm en de ontwikkeling van nieuwe producten behoren tot jouw takenpakket. In jouw werk test je allerlei voedselproducten en ben je op een creatieve manier met voedsel bezig. Jij bedenkt bijvoorbeeld een nieuw toetje of een nieuw biertje. Het kan ook zo zijn dat jij een heel andere soep op de markt brengt.

HygiŽne is een belangrijk aspect bij het ontwikkelen van een voedselproduct, je werkt hier namelijk dagelijks mee. De strikte regels over voedselveiligheid moet jij goed kennen. Natuurlijk pas je die regels toe op jouw dagelijkse werk.

Als productontwikkelaar ga je nauwkeurig te werk, jij legt namelijk de basis voor de kwaliteit van de voedselproducten. Je moet dus goed op de hoogte zijn van alle voedselproductiemethodes. Jij zorgt er ook voor dat er aan de eisen wordt voldaan die gesteld worden aan een voedselproduct volgens de warenwet of de voedselveiligheid. Door middel van testen controleer jij of aan alle eisen wordt voldaan. De resultaten bespreek je dan met jouw leidinggevende.

Het creŽren van een nieuw product of het verbeteren van een product behoort ook tot jouw taak. Je moet dan ook veel verstand hebben van alle verschillende ingrediŽnten. Daarnaast ken je de nieuwe trends in de consumptiemarkt en ben je creatief. Op basis van die kennis kan jij dan in samenwerking met jouw team een nieuw product ontwikkelen of de bestaande producten verbeteren.

In samenwerking met jouw leidinggevende voeg je bepaalde hulp- of grondstoffen toe of je haalt ze er juist uit. Jij draagt zorg voor het bereiden van het voedselproduct. Daarbij houd je rekening met allerlei hygiŽnische en voedselveiligheidsregels evenals de wettelijke eisen van de warenwet. Uiteindelijk ga je het product proeven. De resultaten bespreek je samen met het team. Samen bepaal je of de verandering een verbetering is. Dit proces doorloop je verschillende keren. Voordat een product echt in productie gaat, ben je vaak al vele tests verder.

Een groot verantwoordelijkheidsgevoel is belangrijk bij het kantoorwerk dat je verricht. Je bent namelijk niet alleen werkzaam in het lab. Jij houdt op een computer nauwkeurig bij welke ontwikkeling een product doormaakt.

Ben jij creatief; nauwkeurig en analytisch? Vind je het leuk om nieuwe dingen uit te proberen? Dan is het beroep productontwikkelaar in de voedingsindustrie misschien wel iets voor jou!